Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman limeçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak güvenilir, esnek ve uysal bir binada olmalı, aynalı bir aromaya ve nizamlı yanmayı sağlamlayacak canipıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf kılıklı ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten güçlü miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler de birgani uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro sineerken en özen etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer selim bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tabiat yada lezzet maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. cümle hıfız ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve sineime amade saymak sineindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada sineilen bir puro ideal nem değerlerinde sineiliyor kabul edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine bakılırsa gayet normal ve sineilebilir en aliyyülâlâ değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan tabiat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro sinemeyi çok severken değişik bir nüfus bu nem değerinin puroya günah edilen bir kadir olduğunu ve katiyen sineilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk nem üstelikı ortada gidip gelmeden bilcümle aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değçalışmaimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu kabil evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değçalışmatirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, yaman azalır ve sineimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, sineimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna mevsim ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en eksiksiz kadir bu ve bu değerde sinemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız molekül yaklaşık 6 kamer içerisinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tesviye üzerine müesses bu dizge sıcaklıktan mutlak olmadığı sinein belli bir mevsim içerisinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil evetğunca bir tomar sıcaklık değçalışmaimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri bulmak sinein dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu kadir iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz güçlü nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o mevsim değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içine dağıtılır ve nem in sürekli ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile bile yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek sinein en eksiksiz tutum olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem ahiz hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Gece gün yada zaman intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme sinein kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde güçlü nem değerlerinde çift taraflı çhileışarak mıhlı bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor sinei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.